Zdravlje u šoljici čaja

Zdravlje u šoljici čaja

Priča o poreklu čaja je predmet viševekovne diskusije između Kineza i Indijaca. Prva legenda kaže da je 2737. godine p.n.e. Šen Nung, drugi kineski imperator, otkrio čaj kada mu je lišće slučajno upalo u lonac pun ključale vode. S druge strane Indijci tvrde da se za ovaj napitak u Indiji znalo mnogo ranije i da je čaj u Kinu stigao zajedno sa budističkim monasima.

Odgovor na pitanje – ko je prvi otkrio tajnu pripremanja ovog napitka, verovatno nikad nećemo sa sigurnošću da otkrijemo ali na koji god tas istina da preteže, danas u blagodetima čaja uživa ceo svet.

Kada sednete u kafić i naručite čaj uglavnom sledi pitanje: „Koji želite?“. Trenutno na tržištu postoji veliki broj čajeva od „jedne biljke“ ili kombinacije „više biljaka“ pa da pokušamo malo da razmotamo to klupko.

Čajevi mogu da budu jednokomponentni ili višekomponentni kada se nazivaju čajne mešavine. Čajne mešavine su kombinacije dve ili više pojedinačnih biljaka odgovarajućeg (konstantnog) masenog udela koje se kombinuju da bi se postigao određeni sinergistički efekat. Ovo su proizvodi usitnjenih ili neusitnjenih biljnih delova sa spoljašlju ili unutrašnju primenu.

Postoje dve velike grupe čajeva:

  • čaj koji se dobija od biljke Thea sinensis (Camellia sinensis)
  • biljni čajevi

Biljka Thea sinensis (Camellia sinensis) je zimzelena biljka koja samoniklo raste Kini, Vijetnamu, Burmi… Danas se ona gaji širom sveta i služi kao sirovina za spravljenje čaja. Neki je nazivaju i čajno drvo.

Kada govorimo o prvoj kategoriji čajeva onda razlikujemo:

  • crni čaj  koji se dobija od listova Thea sinensis. Dužina fermentacije je ono što pravi razliku između crnog i zelenog čaja. Kod pripreme crnog čaja listovi su potpuno fermentisani i dobija se karakteristična boja, miris i ukus
  • zeleni čaj koji se takođe dobija od listova Thea sinensis. Kao što smo rekli razlika između zelenog i crnog čaja je u načinu obrade listova. Za potrebe pripreme zelenog čaja, listovi se nakon berbe suše. Manje su aromatični od crnog
  • beli čaj se pravi od listova biljke Thea sinesis koji se beru u ranom stadijumu, pre nego što se u potpunosti formiraju, a prisutni pupoljci su prekriveni belim dlačicama od čega i potiče naziv ovog čaja

Vrlo poznati naziv je Earl Gray čaj. Earl Gray čaj je crni čaj obogaćen aromom bergamota čime se dobija karakterističan ukus koji ga odvaja od „običnog“ crnog čaja.

Aktivni principi u čaju su mnogobrojni: kofein, teobromin, teofilin, adenin, rutin, etarska ulja kao i brojni vitamini. Zeleni čaj je snažan antioksidans i primenjuje se u mnogim dijetama. Predstavnici antioksidanata u čajevima su flavonoidi. Flavonoidina sposobnost antioksidacije je vrlo velika i smatra se da je aktivnost pojedinih biljnih polifenola veća od aktivnosti već dobro poznatih antioksidativnih supstanci kao što su vitamini C i E. Flavonoidi pozitivno deluju na funkciju srca. Odnos i prisustvo određenih aktivnih principa zavisi od tipa čaja, odnosno biljke koja se koristi ali i tehnike obrade, geografskog područja na kojem je rasla biljka od koje se pravi čaj.

Biljni čajevi se dobijaju od delova lekovitih biljaka. U te svrhe se najviše koriste listovi (folium), cvetovi (flos), korenje (radix) ili nadzemni deo biljke (herba). Kod nas se najčešće primenjuju kamilica, nana, šipak, rtanjski čaj, hibiskus, zova, lipa… Koriste se kao kao pomoćna sredstva u tretiranju određenih zdravstvenih tegoba zbog svojih lekovitih svojstava.

Postoje i voćni čajevi koji su čajne mešavine i odlikuju se voćnim ukusima i obogaćenim korisnim svojstvima voća.

Kada govorimo o pripremi čaja, uvek je navedeno na ambalaži uputstvo. Priprema čaja:

DEKOKTI se pripremaju tako da se odgovarajuća količina čaja prelije hladnom vodom, zagreva skoro ili do ključanja i kuva propisano vreme za vrstu čaja, povremeno mešanje da bi se aktivni principi ekstrahovali.

INFUZ se dobija prelivanjem određene količine čaja vodom zagrejanom do ključanja i ostavljanjem u zatvorenom sudu onoliko dugo koliko je propisano za vrstu čaja.

HLADNI MACERATI se priprema tako da se određena količina čaja se prelije prokuvanom, ohlađenom vodom i ostavi tokom kraćeg (30 minuta) ili dužeg vremenskog perioda (12h) u zavisnosti od tipa aktivnih principa, procedi i pije.

Koja tehnika pripreme će biti primenjena, zavisi od tipa aktivnih principa koji se nalaze u lekovitoj biljci.

Filter čajevi

S obzirom na jednostavnost upotrebe, filter čajevi su danas daleko popularniji od rinfuz čajeva. Ali treba spomenuti da u pogledu kvaliteta napitka koji se dobija, filter kesice daju manje kvalitetan napitak. Ukoliko pijete čaj da biste se osvežili ili ugrejali, ili jednostavno da biste uživali u raznim kombinacijama ukusa koje današnji prizvođači čajeva nude, filter čaj je za vas pravi izbor. Ali ukoliko želite da čaj koristite u kontekstu lekovitih blagodeti, savet je da uvek uzmete rinfuz.

Zašto čaj treba da postane deo vaše svakodnevnice?

Postoje brojni razlozi da čaj uključite u vašu svakodnevnu rutinu. Čak i da zamenite poneku šoljicu kafe sa šoljicom čaja.

Crni ili zeleni čaj mogu da vam poboljšaju budnost i koncentraciju. Jutarnji čaj će vas pripremiti za dan koji vam sledi.

Popodnevni čaj može da pomogne vašem organizmu da bolje svari hranu, da vas opusti i da vam bude razlog da pozovete nekog na popodnevno druženje. To mogu da budu različite mešavine za bolje varenje ili voćni čajevi.

Večernja šoljica čaja može da vas opusti i da vam pomogne da lakše zaspite. U te svrhe možete da napravite čaj od kamilice, nane, matičnjaka.

Tokom leta čaj možete da služite kao osvežavajuće piće a zimi šolja čaja će vas ugrejati. Kad god da ga koristite, čaj je pametan način da obezbedite sebi dovoljan unos tečnosti tokom dana, nešto na šta svi često zaboravimo.

 

*Čajevi u sebi sadrže lekovite aktivne principe. Zato pre upotrebe čaja za tretiranje zdravstvene tegobe posavetujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom.

Leave a Reply

X