PUTNA APOTEKA

PUTNA APOTEKA

Sa zavšetkom škole mnoge porodice kreću na letovanja. Ukoliko se spremate za odmor, izdvojili smo za Vas nekoliko saveta šta biste od lekova i pomoćnih sredstava trebali poneti na put.

Gde god da idete tokom letnjih meseci neophodno je da pravilno zaštitite kožu od sunca. To podrazumeva preparate sa zaštitnim faktorom, šešir, odeću od laganih i prirodnih materijala.

Međunarodna preporuka za minimalnu zaštitu je SPF 15. Kada je sunce jače, u periodu od 11 do 17h, svaki tip kože bi trebalo zaštititi faktorom 50 SPF. Takođe, preporuka je da je za celo telo potrebno upotrebiti od 30 do 40 grama kreme ili losiona sa zaštitnim faktorom, a to je puna šaka. Jedna krema od 200 ml je doza koja se dovoljna za četvoročlanu porodicu za 2 – 3 dana.

Pravila prevencije:

  • ograničite vreme izlaganja suncu izbegavajući period između 11 i 17h
  • bebe ne bi trebalo da se izlažu suncu do druge godine
  • pre učestalog izlaganja suncu postepeno navikavajte kožu na sunce
  • nosite odeću svetlih boja
  • nosite duge rukave i pantalone, tankih, prirodnih materijala
  • perite veš prirodnim sredstvima
  • koristite što manje hemijskih preparata
  • koristite šešir, naočare i laganu odeću dugih rukava
  • ne zaboravite da kombinacija lekova, krema, dezodoransa i drugih hemikalija može uticati i prouzrokovati alergiju na sunce
  • zaštite usne balzamom sa faktorom
  • ne zaboravite na hidrataciju

Kako izabrati odgovarajući faktor?

Zaštitni faktor (Sun protection Factor, SPF) predstavlja vreme boravka na suncu koji možete bezbedno provesti na suncu, a da ne dođe do opekotina. To u realnosti ipak nije tačno. Osoba sa svetlijom kožom koja inače gori nakon 10 minuta, ne može staviti zaštitni faktor 50 i smatrati da je zaštićena od opekotina 50 minuta. Ovo naročito ne važi ukoliko je period izlaganja suncu između 11 i 17h ili ukoliko ste blizu vode. Maksimalni vremenski period zaštite je 2 sata, posle toga, potrebno je nanositi kremu ponovo.

Ukoliko ipak dođe do opekotina od sunca, odnosno žargonski ukoliko „izgorite“, postoje sjajni sprejevi koji hlade iziritiranu kožu i istovremeno neguju i dovode do bržeg povlačenja crvenila.

Morska voda vrlo često prouzrokuje upalu uha, naročito kod male dece. Zadržavanje vode unutar ušnih kanala prouzrokuje rast bakterija i posledično dolazi do upale koja je bolna. Osobe sklone infekcijama uha bi trebale primenjivati sprejeve koje sadrže komponente koje ispoljavaju antibakterijsko, antigljivično, protivupalno dejstvo. Takođe, sprejevi sprečavaju zadržavanje vode u uhu. Pre svakog ulaska u vodu primeniti preparat u oba uha, zatim povucite ušnu školjku prema gore i nazad. Nakon izlaska iz vode, nagnite uho na j stranu kako bi voda iscurela.

Sledeću stavku skoro svi imamo uz sebe svaki dan a to je neki od lekova protiv bolova. Najbolje da ponesete sa sobom lek koji je istovremeno i analgetik (umanjuje bolove) i antipiretik (snižava povišenu temperaturu).

Tokom leta su česti ujedi komaraca i drugih insekata tako da biste sa sobom trebali da imate neki od preparata za zaštitu od ujeda ali i masti koje možete da mažete nakon ujeda kako bi se sprečio svrab i alergijska reakcija koja je direktna posledica ujeda.

Ukoliko ćete letnje mesece provesti u sredini sa bogatijom vegetacijom ne zaboravite da se pravilno zaštitite i od krpelja! Ukoliko dođe do ujeda krpelja, a niste sigurni kako da ga pravilno uklonite obavezno se obratite najbližem Domu zdravlja ili Ambulanti i zamolite za pomoć kako ne bi došlo do komplikacija i infekcije.

Flasteri, sredstva za dezinfekciju (sprej, gel), gaza i zavoj bi trebali da budu deo vaše putne apoteke kako biste mogli blagovremeno da reagujete ukoliko dođe do blažih povreda, posebno ukoliko putujete sa decom.

Vrlo često se dešava da zbog promene klime, hrane ili vode za piće mnogi iskuse probleme sa probavom. Ukoliko dođe do dijareje bilo bi dobro da uz sebe imate neki od preparata za zaustavljanje dijareje kao i praškove sa elektrolitima koji se razmute u vodi i služe sa rehidrataciju. Za decu i za odrasle postoje prigodni farmaceutski oblici, tako da ako imate decu, posavetujte se sa farmaceutom da vam da odgovarajući preparat.

Takođe, preporuka je da imate poneku kesicu sredstva za rehidrataciju u slučaju pojave jačih dijareja ili dehidratacije usled nepridržavanja uputstava sa početka teksta. U pitanju su kesice praška koje se rastvaraju u pola litre prokuvane i ohlađene vode i konzumira se tokom dana sve dok se osoba ne oseća bolje.

Za blaže stomačne tegobe, možete primeniti probiotik i kod vas i kod vaše dece.

I naravno, ukoliko postoji problem mučnine tokom vožnje, ponesite sa sobom odgovarajući preparat i upotrebite ga u skladu sa uputstvom i godinama osobe koja ga koristi.

Pretposlednje u ovom nizu što bismo naglasili, a nije najmanje bitno jeste da se obezbedite putnim osiguranjem ukoliko idete u inostranstvo i da ponesete zdravstvene knjižice.

Ukoliko imate hroničnu terapiju, ne zaboravite da je ponesete za sve dane vašeg odmora, pridržavajte se uputstava o životnom stilu koji je odgovarajući za vaše stanje i uvek imajte flašicu vode uz sebe.

Srećan i siguran put želi vam ZU Apoteka IBIS.

Leave a Reply

X